Forte

Webshop

 • Visserstruien

  Stella Ruhe

  Visserstruien

  uit 40 Nederlandse visserstruien


  ISBN: 9789058772718
  Omvang: 176 blz.
  Uitvoering: gebonden

  € 24,99
Meer informatie

Tussen circa 1875 en 1950 droegen Nederlandse vissers truien met patronen van rechte en averechte steken en soms kabels. De truien waren dichtgebreid van wol in blauw, naturel, grijs en zwart. De vrouwen uit de vissersplaatsen gebruikten hun eigen patronen en vanwege het besloten karakter van de kleinere vissersgemeenschappen hoorden de truien ook echt bij een bepaalde plaats. Je kon aan de trui al vaak zien wie de visser was: een typische Urker of juist één uit Katwijk.

Stella Ruhe verzamelde vele motieven, werkte de patronen opnieuw uit en liet truien in moderne garens breien. In dit boek vind je van alle truien historische en nieuwe foto’s, schets- en teltekeningen. Zo kun je een trui breien met de motieven van je favoriete vissersplaats.

De truien zijn niet los te zien van hun historische context. Daarom staat dit boek ook vol verhalen en wetenswaardigheden over het dagelijks leven van de vissers waarbij de sterke verhalen natuurlijk niet ontbreken.
De combinatie van historie en eigentijdse patronen maakt Visserstruien een uniek boek waaraan breisters (en breiers), maar ook cultuur- en erfgoedliefhebbers urenlang kijk-, lees- en breiplezier kunnen beleven.

Wilt u alle actuele berichten volgen over de tentoonstelling, artikelen, lezingen en de vorderingen van het tweede visserstruien-boek? Volg dan de facebookpagina Visserstruien.

Op 2 oktober 2013 was Stella te gast bij Tijd voor Max. De uitzending is nog steeds terug te zien bij de NPO.

In de teltekening van de trui Scheveningen 1 blijkt een fout te zitten.
U kunt de juiste teltekeing hier als pdf downloaden.

 


Over de auteur
Stella_2016.jpg

Stella Ruhe zit al dertig jaar in het uitgeversvak als vakredacteur textiel en freelancer.
Zij heeft de NS-opleiding (textiele werkvormen) gedaan in Haarlem, heeft jaren als textieldocent lesgegeven op scholen voor voortgezet onderwijs en was docentenbegeleider voor de Landelijke Pedagogische Centra. Zij was uitgeefster van de digitale methode voor beeldende en kunstvakken Beeld bij de hand (www.beeldbijdehand.nl) en gaf nascholingstrainingen beeldende vakken.

Stella organiseerde grote evenementen als de Cantecleer Modeprijs en de Week van de Creativiteit. Zij heeft diverse boeken op haar naam staan en geeft over haar bijzondere onderzoek naar visserstruien lezingen door het hele land.

September 2016 verschijnt het derde boek van Stella over Nederlandse visserstruien: Visserstruien voor kinderen.
Meer informatie hierover is te vinden op de facebookpagina Visserstruien en op haar website visserstruien.nl

Gerelateerd