Forte

Webshop

 • Visserstruien verzameld

  Stella Ruhe

  Visserstruien verzameld

  112 historische truien met breischema's uit 63 vissersplaatsen


  ISBN: 9789077330401
  Omvang: 272 blz.
  Uitvoering: gebonden

  € 29,99
Meer informatie

Alles over de Nederlandse vissers en hun truien. Met 15 nieuwe breipatronen

In Visserstruien verzameld zijn de mooiste truien uit Visserstruien en Visserstruien 2 gebundeld. Beide boeken gaan over de handgebreide truien die tussen ca. 1860 en 1950 in Nederland door vissers zijn gedragen, over de vissers zelf en hun zware leven en over de vrouwen die de truien breiden. Daarnaast bevat het boek 15 nieuw gevonden truien uit acht vissersplaatsen waar nog niet eerder truien gevonden werden. Onder meer uit Akersloot, Rossum, Ten Boer en Kampen.

De historische truien zijn alleen nog op oude foto’s terug te vinden. Het zijn mooie, eenkleurige, handgebreide truien met in recht en averecht gebreide patronen. Om een visserstrui met zijn vele symbolische motieven te kunnen begrijpen, moet je ook de moeilijke omstandigheden in ogenschouw nemen waarin vissers en hun families leefden en werkten. Daarom zijn deze truie hier weer in hun historische en sociaal-culturele context geplaatst.

Stella Ruhe heeft alle op foto’s gevonden truien uitgewerkt in schetsen en breischema’s, die door 40 vrijwillige breisters in hedendaagse wollen garens opnieuw zijn gebreid. Met de uitgebreide technische beschrijving kan zo iedereen een eigen visserstrui breien.


Over de auteur
Stella_2016.jpg

Stella Ruhe zit al dertig jaar in het uitgeversvak als vakredacteur textiel en freelancer.
Zij heeft de NS-opleiding (textiele werkvormen) gedaan in Haarlem, heeft jaren als textieldocent lesgegeven op scholen voor voortgezet onderwijs en was docentenbegeleider voor de Landelijke Pedagogische Centra. Zij was uitgeefster van de digitale methode voor beeldende en kunstvakken Beeld bij de hand (www.beeldbijdehand.nl) en gaf nascholingstrainingen beeldende vakken.

Stella organiseerde grote evenementen als de Cantecleer Modeprijs en de Week van de Creativiteit. Zij heeft diverse boeken op haar naam staan en geeft over haar bijzondere onderzoek naar visserstruien lezingen door het hele land. In september 2016 verscheen het derde boek van Stella: Visserstruien voor kinderen.
Medio januari 2022 verschijnt de bundeling van de eerste twee boeken (die los niet meer leverbaar zijn): Visserstruien verzameld. In dit boek zijn ook 15 nieuwe patronen opgenomen die Stella in de tussentijd heeft gevonden.

Meer informatie hierover is te vinden op de facebookpagina Visserstruien en op haar website visserstruien.nl

Gerelateerd