Forte

Webshop

 • Visserstruien voor kinderen

  Stella Ruhe

  Visserstruien voor kinderen

  met 41 patronen van kindertruien om zelf te breien


  ISBN: 9789462501379
  Omvang: 144 blz.
  Uitvoering: gebonden

  € 23.50
Meer informatie

Visserstruien 3 voor kinderen verhaalt over het harde leven van de vissersjongens, die al op heel jonge leeftijd mee moesten vissen. Ze draaiden volwaardig mee als afhouders, reepschieters, jongsten, jongmaatjes, ketelbinkies, koffiekokers, inbakkers, omtoors, speeljongens en prikkenbijters. Ze deden 14 tot 16 uur per dag vieze karweien aan boord. Het is een dramatisch verhaal over kinderarbeid, die we ons op die manier niet kunnen voorstellen. Helaas is die in deze tijd in veel landen nog actueel.

Met 41 uitgewerkte en zelf te breien truien is dit boek een bijzondere aanvulling op de bestaande uitgaven Visserstruien en Visserstruien 2, die respectievelijk in 2013 en 2015 het licht zagen.


Over de auteur
Stella_2016.jpg

Stella Ruhe is textieldeskundige. Zij zit al veertig jaar in het uitgeversvak, onder meer als vakredacteur textiel bij Uitgeverij Cantecleer en vanaf 1995 als freelancer. Zij organiseerde grote evenementen als de Cantecleer Modeprijs en de Week van de Creativiteit.

Stella heeft diverse boeken op haar naam staan over visserstruien die alleen nog zichtbaar zijn op oude foto’s. Al haar boeken zijn vertaald in het Engels. De truien met prachtige motieven vol symboliek zijn als werkgoed gedragen tussen ca. 1860 en 1950. Vissers waren tot ca 1930 de enigen die een trui als bovengoed droegen en waren de wegbereiders voor het feit dat wij dat nu allemaal doen.

In 2012 startte Stella haar onderzoek naar dit bijna verloren vrouwelijk erfgoed in archieven en musea. Ook verdiepte zij zich in de leefomstandigheden van de vissers. Over deze onderwerpen geeft ze lezingen in binnen- en buitenland. Van de 180 door haar uitgewerkte breischema’s zijn truien in hedendaagse wollen garens gebreid door zo’n veertig vrijwillige breisters. Die truien vormen reizende tentoonstellingen die in musea door het hele land en buiten Nederland in onder meer Scandinavië, Engeland, Schotland en Alaska te zien zijn of waren.
 

Na Visserstruien en Visserstruien 2 verscheen in 2016 ook Visserstruien voor kinderen. Dit laatste boek is nog steeds leverbaar.
In januari 2022 is VISSERSTRUIEN VERZAMELD verschenen; de compilatie van de mooiste truien uit de eerste twee (inmiddels uitverkochte) boeken, aangevuld met 15 nieuwe truien uit 8 nieuwe plaatsen en enkele plaatsen waar al eerder truien zijn gevonden. Het boek bevat 112 truien met breischema’s om zelf te breien, een aantal hoofdstukken over de historie en de sociaal-culturele context van de truien, de visserij en de vissers en een uitgebreide brei-instructie.

Meer informatie hierover is te vinden op https://facebook.com/Visserstruien

 

Gerelateerd